مقالات عسل

خواص عسل برای درمان بیماری‌ها

خواص عسل برای درمان بیماری‌ها، مشکلات پوستی و تقویت بدن

بدون شک شما هم در مورد خواص عسل طبیعی چیز‌های زیادی شنیده یا خوانده‌اید. خاصیت هایی که گاهی تعداد آن‌ها آنقدر زیاد است که حتی شمارش آن‌ها هم سخت می‌شود چه برسد به اینکه آن‌ها را باور کنیم. درمان سرطان، درمان سرماخوردگی و آنفولانزا، درمان بیماری‌های قلبی و عروقی، درمان ناراحتی‌های کبدی و… تنها بخشی از این موارد هستند.

اما آیا عسل طبیعی این همه فوایدی که برای آن برمی‌شمارند را داراست یا اینکه در مورد این ماده اغراق شده است؟

در این مطلب قصد داریم تا با نگاهی واقع‌بینانه و علمی، به بررسی خواص عسل بپردازیم تا شاید به شما برای مصرف موثرتر و بجای آن کمک کند و از انتظارات عجیب و غریب از این ماده کاسته شود.

معمولا زمانی که صحبت از خواص عسل طبیعی می‌شود منظور عسل خام است، عسلی که دقیقا به همان شکلی که از کندو استخراج می‌شود به دست مشتری می‌رسد و هیچگونه حرارت و فیلتری بر روی آن اعمال نشده است تا تمامی مواد مفید آن حفظ شود.

اما قبل از آنکه به فواید عسل طبیعی بپردازیم بد نیست تا با هم روند و نحوه‌ی استفاده درمانی از عسل در طول تاریخ را مرور کنیم.

استفاده‌ درمانی ازعسل در طول تاریخ

عسل از دوران‌های قدیم مورد توجه و استفاده‌ی انسان‌ها بوده است و از آن به عنوان یک ماده‌ی غذایی مهم و تنها منبع قند (کربوهیدرات‌شان)، استفاده‌ می‌کرده‌اند.

از اولین استفاده‌های عسل برای درمان و سلامت انسان‌، می‌توان به درمان زخم‌ها توسط سومری‌ها در حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح اشاره کرد.

بر اساس نوشته‌های کتابی به نام (آشتانگا هاریدایا) که قدمت آن به ۵۰۰ سال قبل از میلاد می‌رسد، عسل می‌تواند بر علیه بسیاری از بیماری‌ها به ویژه تمیز نگه‌داشتن زخم‌ها و درمان عفونت‌های داخلی و خارجی کمک کند.

فواید عسل در طب سنتی
مطالعه میکنم

در یونان نیز عسل کاربرد ویژه‌ای داشته است، به طوری که آن‌ها معتقد بودند که استفاده منظم و روزانه از عسل باعث افزایش طول عمر می‌شود.

در طب سنتی چین نیز، عسل در حدود ۲۰۰۰ سال در درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شده است، که معمولا به همراه زهر زنبور، گرده گل، بره موم، ژل رویال و یا دارو‌های گیاهی دیگر مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

در طب اسلامی نیز زکریای رازی در حدود ۱۰۰۰ سال پیش عسل را مهمترین درمان برای بیماری سل معرفی کرده است.

اگر چه عسل قرن‌هاست که در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای داشته است و برای مشکلات کبدی، قلبی عروقی و دستگاه گوارش مورد استفاده بوده است اما اکنون به دلیل عدم حمایت علمی، در طب مدرن کاربرد محدودی دارد.

با این وجود از چند دهه قبل خواص عسل توسط چندین گروه تحقیقاتی تحت آزمایش‌های بالینی قرار گرفته است و برخی از فواید آن مشخص شده است.

لازم به ذکر است که خواص عسل بسیار وابسته به نوع گیاهی است که زنبور از شهد آن می‌نوشد. در نتیجه بسته به اینکه زنبور از چه گیاهی تغذیه کرده باشد خواص آن نیز متفاوت خواهد بود، اما برخی از این خواص در بین تمامی عسل‌ها مشترک هستند که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.

۱. اثرات عسل بر سلامت قلب و عروق

مشکلات قلبی عروقی یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در بین افراد است که سالانه هزینه‌های زیادی برای درمان آن می‌شود و داروهای تجویزی نیز معمولا با عوارض جانبی همراه هستند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف عسل باعث کاهش میزان کلسترول کلی و همچنین کلسترول‌های بد (LDL) می‌شود و از انعقاد خون و تجمع پلاکت‌ها که عامل اصلی در ایجاد بیماری‌های قبلی است جلوگیری می‌کند، علت این امر آنتی اکسیدان‌ها، فلاونوئیدها و پلی فنولیک‌های موجود در عسل است.

خواص عسل یونجه
مطالعه میکنم

همچنین بخش زیادی از وزن خشک عسل را قند‌های ساده (منوساکارید‌ها) تشکیل می‌دهند که بسیار راحت تجزیه و جذب بدن می‌شوند. همین عامل باعث می‌شود تا انرژی مورد نیاز قلب به سرعت تامین شود و به سلامت آن کمک کند.

عسل همچنین باعث تقویت و تحریک قلب و گشاد شدن رگ‌ها می‌شود که نتیجه‌ی آن افزایش جریان خون در شریان‌ها و انشعاب‌های بدن است.

عسل طبیعی فشار مایعات بدن را متعادل می‌کند و باعث تنظیم فشار خون و جلوگیری از سکته قلبی می‌شود.

عسل باعث تقویت قلب در بیمارانی که دچار ضعف قلب هستند می‌شود. از آنجایی که قلب نوعی عضله مانند سایر عضلات است، وعسل می‌تواند انرژی مورد نیاز عضلات خسته را تامین کند.

دکتر ج – ن توماس، نشریه لانست

۲. خواص عسل طبیعی برای سرفه و گلودرد

همانطور که پیش از این در مطلب باور‌های غلط در مورد درمان سرماخوردگی و آنفولانزا با عسل بیان کردیم اگر چه عسل و البته هیچ ماده‌ی دیگری نمی‌تواند درمان سرماخوردگی و آنفولانزا باشد، اما می‌تواند به بهبود سرفه‌ها و گلودرد ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند.

همچنین در پژوهشی که در اوکراین انجام شده است محققان به این نتیجه رسیده‌اند که کسانی که منظم و روزانه عسل طبیعی مصرف می‌کنند، احتمال اینکه دچار بیماری‌هایی نظیر آنفولانزا، التهاب ریه و سایر بیماری‌های ویروسی شوند کاهش خواهید یافت.

در توضیح این مورد باید گفت که مصرف عسل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از بروز بیماری‌های اینچنینی جلوگیری می‌کند. در این بین عسل آویشن یکی از بهترین عسل‌ها برای مشکلات مجاری تنفسی است که علت آن‌ هم مقادیر بالای آنتی اکسیدان موجود در این عسل است.

خواص روغن سیاه دانه
مطالعه میکنم

از آنجایی که افراد دچار سرفه و یا گلودرد نمی‌توانند به صورت مستقیم از عسل استفاده کنند، بهتر است یک قاشق از آن را در یک لیوان آب ولرم حل و سپس میل کنند.

 

۳. فواید عسل برای مشکلات معده

مشکلات معده آنقدر مختلف و شایع است که بعید است شما یا یکی از افراد خانوادتان دچار یکی از آن‌ها نباشید. نفخ معده، زخم معده، رفلاکس معده و عفونت معده از مهمترین مشکلات معده به شمار می‌آیند که عسل می‌تواند مرهم مناسبی برای آنها باشد.

عسل و زخم معده

عسل، یکی از قوی‌ترین مهارکننده‌ها بر ضد التهابات گوارشی و زخم‌های معده‌ای است که توسط باکتری به وجود آمده اند. اگر چه رژیم غذایی نامناسب عاملی مهم در ایجاد زخم معده است اما باکتری هلیکو‌پیلوری یکی از عوامل اصلی در ایجاد این عارضه است.

در تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند که عسل خاصیت ضد باکتریایی و ضد میکروبی دارد و می‌تواند هلیکوباکتر پیلوری که عامل ایجاد زخم معده است را از بین ببرد.

پیشنهاد می‌شود که اگر عامل ایجاد زخم معده عفونت و باکتری است از عسل آویشن که خاصیت ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی قوی دارد استفاده شود. در غیر این صورت و برای سایر مشکلات معده بهتر است از عسل ملایم‌تری همچون عسل گون استفاده شود.

همچنین مصرف محلول عسل گرم ( عسل محلول در آب ولرم) قبل از خواب باعث می‌شود که اسید معده به حالت مطلوب خود برسد و افراد دچار حمله‌های معده‌ای نشوند.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه